Ajankohtaista

Koklaamon kokemukset ja opit koottuna yksiin kansiin!

Kaupunkikehittämisessä puhutaan tällä hetkellä paljon alustoista, yhteiskehittämisestä ja kokeiluista. Myös Tampereella näiden edistäminen on nostettu korkealle kaupungin strategiaan. Mutta mitä nämä käytännössä tarkoittavat ja miten näitä voidaan hyödyntää kaupunkien kehittämisessä? Tähän oppaaseen on koottu yhteen Tampereen kaupungin 6Aika Avoimet innovaatioalustat -hankkeessa kehitetyn Koklaamo-mallin kokemuksia, oppeja ja ohjeita. Julkaisu etenkin kaupunkikehittäjille – kaupunkien johdolle ja työntekijöille, projektien vetäjille – sekä muille kokeilevasta kehittämisestä kiinnostuneille, niin julkisen kuin yksityisenkin sektorin toimijoille ja asiantuntijoille. Julkaisun tarkoituksena on lisätä käytännön kokemusten ja oppien kautta ymmärrystä siitä, mitä kaupunkikehittämisen uudet muodot voivat olla, sekä innostaa lukijoita myös itse kokeilemaan ja kehittämään yhdessä.

Koklaamossa kehitetään uusia tulevaisuuden asumisen ratkaisuja

Maaliskuussa 2018 käynnistyi tulevaisuuden asumisen haasteita ratkova Koklaamo. Mukana uusia ratkaisuja kehittämässä ovat VTS ja Avain Asumisoikeus Oy sekä yhteensä 27 eri alojen asiantuntijaa, jotka ovat omalla osaamisellaan sparranneet konseptien kehittämistä.

Kolmen ensimmäisen työpajan aikana on kehitetty kaksi erilaista konseptia: asukasosuuskunta-malli palvelujen tuottamiseen ja ostamiseen naapurustossa sekä yhteiskäyttöautopalvelu asukkaille.

Jo ensimmäisten työpajojen jälkeen osallistujat antoivat positiivista palautetta Koklaamosta: ”Ensimmäinen kerta oli todella innostava ja mukava kokemus. Luotettavan ja avoimen ilmapiirin luominen onnistui hyvin. Odotan innolla seuraavia kertoja”

Intensiivisen startin jälkeen on seuraavaksi aika edetä konseptien kokeilemiseen. Kokeilujakso on huhti-toukokuussa, jonka aikana VTS ja Avain Asumisoikeus kokeilevat kehittämiään konseptejaan yhdessä käyttäjien kanssa. Asumisen Koklaamon viimeinen työpaja järjestetään toukokuun lopussa.

 

Ilmoittaudu asumisen Koklaamoon

Tampereen kaupunki hakee yrityksiä kehittämään uudenlaisia ratkaisuja asumisen haasteisiin. Ratkaisuja kehitetään Tampereen kaupungin Koklaamossa yhteiskehittämisen menetelmin.

Hakuaika Koklaamoon päättyy 25.2.2018. Ilmoittaudu mukaan lomakkeella.

Katso myös asumisen Koklaamon aikataulu täältä.

 

 

Yhteisökahvila-Koklaamo käyntiin pääkirjasto Metsossa

Ensimmäinen Tesoman uuden hyvinvointikeskuksen yhteisökahvilan konseptiin pureutuva Koklaamo järjestettiin 30.8. pääkirjasto Metsossa.

Paikalla oli niin tulevan yhteisökahvilan toimintaan osallistuvia tahoja kuin sparraajia eri järjestöistä. Aiemmista Koklaamoista tuttu innostunut ja rento ilmapiiri oli jälleen läsnä, kun koklaajat ja asiantuntijat sparrasivat toisiaan uusien ideoiden löytäessä tiensä Koklaamo-kanvaaseille.

Yhteisökahvilan on tarkoitus olla kaikille alueen asukkaille avoin kohtaamispaikka, jossa järjestetään monipuolista tapahtumatoimintaa. Yhteisökahvila myös mahdollistaa hyvinvointikeskuksen työntekijöiden jalkautumisen asiakkaiden pariin.

Yhteisökahvila-Koklaamo jatkuu 6. päivä syyskuuta uuden työpajan merkeissä.

Ensimmäisen yhteisökahvila-Koklaamon aikana tarkasteltiin mm. Tesoman hyvinvointikeskukseen tulevia tiloja, mihin yhteisökahvila sijoittuu.

Tesoman hyvinvointikeskuksen yhteisökahvilaa kehitetään syksyllä Koklaamossa

Keväällä 2018 Tesomalle avautuvaan hyvinvointikeskukseen kehitetään uudenlaista yhteisökahvila-konseptia Koklaamo-mallia hyödyntäen. Konseptia kehitetään yhteistyössä Tesoman hyvinvointiallianssin (Tampereen kaupunki ja Mehiläinen-ryhmittymän) ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Yhteisökahvilan pyörittämisestä vastaavaa toimijaa haettiin touko-kesäkuussa 2017 avoimella haulla. Hakijoiden joukosta päävastuulliseksi valikoitui Setlementti Tampere ry.

Yhteisökahvilan kehittämisen taustalla ovat hyvinvoinnin edistämisen, matalan kynnyksen toiminnan sekä yhteisöllisyyden periaatteet. Yhteisökahvilan on tarkoitus tarjota paitsi rennon paikan oleilla ja tavata tuttuja, niin myös erilaista tapahtumatoimintaa, kuten teematapaamisia samassa elämäntilanteessa tai samoista asioista kiinnostuneille ihmisille. Yhteisökahvila mahdollistaisi myös hyvinvointikeskuksen työntekijöiden jalkautumisen asiakkaidensa pariin.

Yhteisökahvilalla halutaan tarjota työkokeiluja henkilöille, joilla muuten on haasteita sijoittua työelämään (esim. nuoret, maahanmuuttajat, kehitysvammaiset).

Yhteisökahvila-konseptia kehitetään Koklaamo-työpajoissa elo-syyskuun 2017 aikana.

Lisää Tesoman hyvinvointikeskuksesta: http://omatesoma.fi/hyvinvointikeskus/

Koklaamossa kehitettiin uudenlaisia liikenneturvallisuuden ratkaisuja

Koklaamossa kehitettiin tammi-maaliskuussa 2017 uudenlaisia liikenneturvallisuuden ratkaisuja. Mukana ratkaisuja kehittämässä olivat Reima Oy, Citynomadi Oy, C2Smartlight Oy sekä Saintex Oy. Tunnelma työpajoissa oli todella innostava ja tuottelias. Yritysten ideoita mukana kehittämässä oli myös monialainen sparraajien joukko, johon lukeutui edustajia mm. Liikenneturvasta, LähiTapiola Oy:sta, Tredea Oy:sta, Tampereen yliopistosta sekä Suomen Yrityskummit ry:stä. Koklaamoa mukana toteuttamassa olivat myös Futurice Oy sekä Osuuskunta Regio hub. Kaiken kaikkiaan jälleen kerran onnistunut Koklaamo takana, tästä on hyvä jatkaa!

 

Koklaamo esillä Turun Kokeilu-seminaarissa 2.3.2017

Koklaamo pääsi esittäytymään Turun kaupungin 2.3.2017 järjestämässä Kaupungit kokeilualustoina-seminaarissa. Kokeilut ovat päivän sana, mikä näkyi myös yleisömäärässä – kokeileminen selvästi kiinnostaa laajempaakin yleisöä! Tilaisuuden tunnelma oli innostunut ja lämminhenkinen, ja Koklaamokin sai yleisöltä paljon kiinnostusta osakseen.

Kokeilemisesta oli puhumassa myös Kehitä kokeillen-kirjan kijoittaja Sami Paju. Tilaisuuden päätti paneelikeskustelu, jossa pohdittiin millaisia kokeiluja kaupunki tarvitsee.

Seminaari osoitti, että Koklaamossa ollaan ajankohtaisten asioiden äärellä kokeilukulttuurin ollessa yksi tämän hetken kuumimmista keskustelun aiheista. Hyvän palautteen kannustamana on hyvä jatkaa tästä eteenpäin!

http://www.turku.fi/uutinen/2017-03-08_turussa-omistettiin-iltapaiva-kokeilukulttuurille

Nyt haetaan liikenneturvallisuuden uusia ratkaisuja kehitettäväksi Tampereen kaupungin Koklaamoon

Onko yritykselläsi uudenlaista ideaa tai idea-aihiota liikenneturvallisuuden edistämiseksi?

Mitä jos pääsisit kehittämään ideastasi valmista konseptia Lean Service Creation -menetelmää hyödyntävissä työpajoissa sekä kokeilemaan kevyesti ja ketterästi onko ideallasi liiketoiminnallista potentiaalia?

Kiinnostaako? Katso miten pääset mukaan innovoimaan uusia ratkaisuja!

Haemme liikenneturvallisuuden Koklaamoon uudistumishaluisia ja ennakkoluulottomia yrityksiä kehittämään ratkaisuja asuinalueiden ja kaupunkikeskustojen liikenneturvallisuuden edistämiseksi.

Hae Koklaamoon ja jätä ideaehdotuksesi tästä. Otamme hakemuksia vastaan 3.1.2017 saakka, jonka jälkeen liikenneturvallisuuden Koklaamoon valitaan mukaan viisi innovatiivista yritystä. Hakijoille ilmoitetaan valinnan tuloksista 5.1.2017 mennessä.